Tegenwoordig is een goede consistente gebruikerservaring op alle apparaten een must. Alle digitale producten zijn nu een stuk complexer dan een paar jaar geleden en om hier eenheid en structuur in te brengen gebruiken wij Atomic design in ons proces. Dit is een verhaal waarom.
De bedenker
In 2014 introducerende Brad Frost het concept van Atomic design. Geïnspireerd in zijn scheikundelessen op de middelbare school kwam hij op het idee om zijn designs op te delen in atomen, moleculen en organismen. Als een design ook op deze manier zou worden opgebouwd kan elk complex ontwerp gereduceerd worden tot de kleinste componen: de atomen.

Hoe werkt het?
Atomen zijn de fundamentele onderdelen van een design systeem. Kleuren, typografie, maar ook knoppen, het invoerveld, labels, selectievakjes en paragrafen zijn voorbeelden hiervan. Afzonderlijk zijn de atomen niet zo bruikbaar, maar kunnen beter gezien worden als de bouwstenen die de UI’s omvatten. Door op te knippen wordt in een bibliotheek direct zichtbaar of de atomen wat betreft stijl op elkaar aansluiten.
Maar een label, invoerveld en knop stellen op zichzelf nog niet zoveel voor, maar door de atomen te combineren krijgt het een waardevolle betekenis. Zo vormen waterstofatomen en zuurstofatomen samen bijvoorbeeld watermoleculen. Doordat de unieke eigenschappen van atomen worden gecombineerd, zijn moleculen tastbaarder en operationeler. Door kleinere componenten samen te laten komen worden ze ineens herkenbaar in het zoekveld. Nu komen we bij de complexere sectie van het design systeem, namelijk de organismen. Het zijn assemblages van moleculen die samen in een bredere context kunnen worden gezet. Het organisme ‘header’ kan bestaan uit de componenten logo, navigatie en zoekformulier en kan zo makkelijker op meerdere plaatsen worden hergebruikt.
De volgende stap in de ontwikkeling van een Atomic design zijn de templates. Deze bestaan uit gegroepeerde organismen die gezamenlijk een pagina beginnen te vormen. Deze organismen worden op paginaniveau in een lay-out geplaatst om zo de onderliggende inhoudsstructuur van het ontwerp verwoorden. In essentie zijn dit dus de wireframes, de blauwdruk van een digitaal product.
Het hoogste niveau in dit ontwikkelingsproces is de uiteindelijke pagina. Dit is als een template, maar dan gevuld met representatieve content. Zo kan de pagina met verschillende soorten content worden getest. Wat als de inhoud twee keer langer is dan gebruikelijk? Wat doet dit met het design?

Atomic design wordt steeds populairder in de digitale wereld en deze denkwijze zal niet snel verdwijnen als het aan de designers ligt. In plaats van het complete eindresultaat te visualiseren, laat Brad Frost met een scheikundige vergelijking zien wat de precieze ‘ingrediënten’ zijn van het totale product. Deze ondervinding laat een verschuiving zien in het perspectief van website-ontwerp gericht op statistische pagina templates, naar een dynamisch systeem van aanpasbare componenten.
Deze benadering maakt het mogelijk om complexe UI’s concreet en gestructureerder te maken vanaf het begin. Hierdoor is het makkelijker overzicht te houden en in de toekomst doorontwikkelingen van digitale producten consistent te houden. Dit zorgt ervoor dat de tijd van doorontwikkelingen ook een stuk korter is omdat designers met een bestaand systeem werken.
Maar uiteindelijk is een digitaal product bedoeld voor de eindgebruiker. Atomic design is gebruiksvriendelijk doordat bepaalde patronen, knoppen en lay-outs van de digitale producten bekend zijn voor gebruikers, wat de navigatie en interactie met de UI’s sneller en makkelijker te leren maakt.